Sakari Puisto

Virtuaalivaluuttojen laki on menossa pahasti pieleen

Eduskunnan käsittelyssä on uusi virtuaalivaluuttoja koskeva lakiesitys. Lakihanke on menossa pahasti pieleen, mikä voi merkitä valtavaa liiketoimintapotentiaalin menetystä Suomelle tulevaisuudessa.

Virtuaalivaluutat ovat melko uusi sovellusalue, joka perustuu lohkoketjuteknologiaan tai vastaaviin digitaalisiin teknologioihin. Ensimmäinen sovellus, Bitcoin, on nyt kymmenen vuotta vanha ja vähänkään laajemmassa tietoisuudessa virtuaalivaluutat ovat olleet ehkä vain muutaman vuoden ajan, jos sitäkään.

Erilaisia muita mahdollisia sovelluskohteita on laajasti mm. tietojärjestelmien hallinnassa, älykkäissä sopimuksissa ja sovelluksissa, joilla voi olla käyttöä eri tahoille kuten julkisille toimijoille, yrityksille ja yksittäisille henkilöille. Niiden tulevaisuuden kehitysmahdollisuudet jäävät vielä nähtäväksi. On kuitenkin selvää, että muutokset esimerkiksi rahoitusalalla ovat merkittäviä.

Suomessa on merkittävää digi- sekä rahoitusalan teknologian (fintech) osaamista. Suomesta on tullut Linux ja maa oli uranuurtaja matkapuhelinverkoissa. Luulisi siis, että meillä olisi mahdollisuudet olla alan edelläkävijä, mutta tosiasiassa Suomi on jäänyt tällä uudella teknologiasektorilla jälkeen kärkimaista.

Nyt uhkana on uusi lainsäädäntö, jonka valmistelu on tehty käytännössä sääntelyn näkökulmasta. Se keskittyy enemmän verotukseen ja perinteiseen finanssisääntelyyn kuin alan elinkeinoelämän mahdollisuuksien avaamiseen. Huomioon ei ole otettu liiketoiminnan näkökulmia, vaikka samaan aikaan valtiohallinto panostaa voimakkaasti muun muassa tekoälyaika – ohjelmaan ja muuhun digiin.

Tekeillä on megaluokan virhe, sillä startupit ja projektit keskittyvät sinne, missä lainsäädäntö ja liiketoimintaedellytykset ovat suotuisia. Näin on muun muassa Virossa, Liettuassa ja Sveitsissä, joissa on muodostunut hyvin vahvoja lohkoketjuteknologian keskittymiä yritysten ja julkisen hallinnon myötävaikutuksessa. Pienestä koostaan huolimatta näistä maista on tullut alan suurmaita! Sveitsissä on jopa oma Crypto Valley!

Tehtyjä virheitä voi olla tulevaisuudessa vaikea korjata, koska ala kehittyy erittäin nopeasti ja ekosysteemit muodostuvat parasta aikaa. Kerran tehty huono lainsäädäntö toimii helposti jatkossa pelotteena. Sen sijaan, yllä mainittujen maiden toimintatavat ja sääntelyvalmistelu pitää ottaa keskeiseksi vertailukohdaksi!

Valtiovarainministeriö tekisi oikein, jos se ottaisi esityksensä pikaiseen uudelleen valmisteluun.

 

--

* (Hallituksen esitys 167 / 2018, laki pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmästä).

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat