Sakari Puisto

Kahdeksan puolueen päästökupla

 

Torstaina kahdeksan eduskuntapuoluetta, perussuomalaisia lukuunottamatta, ilmoittivat kunnianhimoisista Suomen päästötavoitteista. Demariedustajan mukaan tämä tehdään siten että pienituloiset eivät joudu maksumiehiksi ja Kokoomusministeri Mykkäsen mukaan linjaukset olivat erittäin selkeitä.

Kummatkin väitteet ovat tietysti täyttä soopaa. Pääuutislähetyksessä Ylen toimittajakin totesi että siitä, miten tavoitteisiin käytännössä päästään, puolueet eivät sopineet. Siitä vasta varsinainen matopurkki avautuukin.

Odotan vain koska näiden 'selkeiden linjausten' taloudelliset ja teknilliset reaaliteetit ja vaihtoehtokustannukset iskevät tajuntaan! Esimerkiksi kun tehdään valintoja satojen miljoonien 'sijoituksista' huonosti perusteltuihin hätäratkaisuihin vai käytettäisiinkö raha johonkin järkevään kuten koulutukseen tai tutkimus- ja innovaatiotoimintaan, jonka puolesta samat puolueet ovat pitäneet ääntä. Kun puolueet alkavat soheltaa näitä valintoja puoluepoliittisin perustein, jäljestä voi tulla rumaa. Ei vaan ympäristön kannalta, vaan ulottuen eri yhteiskunnan sektoreille.

Ja kun käytännössä katsotaan ympäristöllisiä kokonaisvaikutuksia, paperin perusteella tullaan päätymään jopa päästöhuijausta vastaaviin tilanteisiin, jossa asiat ovat todellisuudessa jotain ihan muuta kuin mielikuvissa. Pahimmassa tapauksessa todellinen tilanne heikentyy - ei kohennu. Näin tapahtuu esimerkiksi silloin kun tuotantolaitos korvataan ennen teknisen käyttöiän loppumista ja järkeviä korvaavia teknologioita, jollakin tehottomalla ratkaisulla. Ja sitten päästöjä siirtyy muualle saastuttavampiin maihin.

Väite siitä että pienituloiset eivät joudu maksumiehiksi, on täysin naurettava. Energiavero on regressiivistä, eli tasaveroa joka osuu nimenomaan pieni- ja keskituloisiin suhteessa kaikista voimakkaammin. Kasvaneiden energiakustannusten lisäksi veronmaksajien kontolle tulevat kasvaneet asumistukikustannukset ynnä muut, joten verokuorma kasvaa entisestään.

Ja sitten vielä teollisuuden kilpailykyky heikkenee, jos yksi maa toimii sokean idealismin vallassa. Jos tämä epäreilu kilpailuetu aiotaan edes osin kompensoida teollisuudelle, veronmaksajien suora kuorma kasvaa taas. Jos ei, silloinkin se joutuu maksumieheksi epäsuorasti kun teollinen tuotanto maassa vähenee.

Yhteiskuntaa on vaarallista johtaa höttöideologioiden perustalta, huijaten joko ihmisiä, 'ympäristöä' tai kumpaakin. Keinot nimenomaan pitää sovittaa yhteen tavoitteiden kanssa, realistisen 'insinööri-järkevästi' ja kokonaisvaikutuksia ajatellen.

Suomen nimenomaan pitäisi toimia malliesimerkkinä modernista yhteiskunnasta, joka sovittaa yhteen taloudelliset ja teknilliset reaaliteetit fiksusti ympäristönäkökohtiin.

Sen takia teimme hyvin perusteellisen oman ympäristö- ja energiapoliittisen ohjelman, jossa asiat on esitetty juurta jaksaen siinä määrin kun se tuon pituisessa paperissa on mahdollista tehdä. Mitä enemmän asiaperusteista keskustelua käydään, sitä parempi. Ympäristöpolitiikassa on valittavana kaksi linjaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta uskottavassa ohjelmassa olisi kaksi avainkohtaa:
1. Mikä on päästövähennystavoite.
2. Miten tuohon tavoitteeseen päästään.

Perussuomalaisten ympäristö- ja energiapoliittisesta pamfletista ei löydy kumpaakaan.

Käyttäjän sakaripuisto kuva
Sakari Puisto

1. Pariisin sopimuksen päästötavoitteiden toteuttaminen.
2. Sivut 5-11 ympäristö- ja energiapoliittisessa ohjelmassa käsittelevät asiaa.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Se, että Pariisi ohimennen kertaalleen mainitaan, ei tarkoita yhtään mitään. Pariisin ilmastosopimus ei sisällä päästövähennystavoitteita.

Käyttäjän sakaripuisto kuva
Sakari Puisto Vastaus kommenttiin #7

Ohjelmassa on käsitelty ilmastoasiaa sivuilla 5-11, ei sitä tarvitse kopioida tänne tai kirjoittaa uudestaan kun se on jo kerran kirjoitettu. Ympäristöasiat tuodaan siinä vakavasti esiin ja ohjelmassa avataan perin pohjin ilmastotoimien toimintalogiikkaa sekä puidaan konkreettisia toimia alkaen isoimmista korjausliikkeistä (mm. ominaispäästöjärjestelmä, ilmastotulli, sähköautot jne) pienempiin toimiin (aurinkoenergian pientuotanto jne), siinä määrin kun se tämän pituisessa puolueen ohjelmassa on mahdollista ja tarkoituksenmukaista.

Mitä tulee Pariisin sopimukseen, se nimenomaan sisältää tavoitteen päästöjen vähentämiseksi. (vrt. määrälliset 'de jure' velvoitteet)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen Vastaus kommenttiin #8

”Pariisin sopimus ei sisällä määrällisiä päästövähennysvelvoitteita vaan osapuolet sitoutuvat sopimuksessa valmistelemaan, tiedottamaan, ylläpitämään sekä saavuttamaan peräkkäiset kansalliset päästötavoitteensa.”

Lähde: http://www.ym.fi/pariisi2015

Ohjelman ongelma on se, että siinä ei ole lausuttu ensimmäistäkään mittaria tai päästötavoitetta. Muistissa nimittäin on, että puole lähti ovet paukkuen ilmastotyöryhmästä, jossa näistä piti sopia, En myöskään löytänyt vastausta siihen, kuinka vakavana ongelmana PS ilmastonmuutoksen ylipäänsä näkee (esimerkiksi Huhtasaari vastaa tähän kysymykseen ’ilmasto on muuttunut aina’).

Käyttäjän sakaripuisto kuva
Sakari Puisto Vastaus kommenttiin #10

Tässä laajemmin lainausta samasta linkistä jonka nostit esiin, koskien nimenomaan Pariisin sopimuksen päästövähennystavoitteita:

"Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkiä toimiin, joilla lämpeneminen saataisiin rajattua alle 1,5 asteen.

Pariisin sopimuksen tavoitteena on saavuttaa maailmanlaajuisten kasvihuonekaasujen päästöjen huippu mahdollisimman pian sekä vähentää päästöjä nopeasti sen jälkeen siten, että ihmisen aiheuttamat kasvihuonekaasujen päästöt ja nielut ovat tasapainossa tämän vuosisadan jälkipuoliskolla.

Päästövähennystavoitteiden lisäksi sopimuksessa on asetettu pitkän aikavälin tavoite ilmastonmuutokseen sopeutumiselle sekä tavoite sovittaa rahoitusvirrat kohti vähähiilistä ja ilmastokestävää kehitystä."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #7

"Pariisin ilmastosopimus ei sisällä päästövähennystavoitteita."

Härkönen kirjoittaa ilman mitään tietoa täyttä potaskaa. Suomen media kirjoittaa valheellisesti että päästötavoitteista oltaisiin päästy yksimielisyyteen, mikä ei myöskään pidä paikkaansa, ainoastaan raportoinnista saatiin sovinto.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tuommoiset kaikkien eduskuntapuolueiden yhteiset julistukset ja vieläpä huuhaa-asiassa ovat kansalaisten ja demokratian aliarvioimista. Aiheuttaa aivoväänteitä jotain puoluetta aina äänestäneelle, joka on eri mieltä tästä hiilihumpan jytkeestä. Täyspäisiä äänestettäviä ei tunnu löytyvän enää mistään puolueesta.

Käyttäjän sakaripuisto kuva
Sakari Puisto

Kiitos samoin, hyvää joulua!!

Käyttäjän MikkoPaunio kuva
Mikko Paunio

Hienoa että ette ole menneet joukkopsykoosi mukaan. Avittelen sitten parin kolmen viikon sisällä

Toimituksen poiminnat