Sakari Puisto

Tabu etnisten vähemmistöryhmien omasta rasismista murrettava

 

Uutena kaupunginvaltuutettuna sain kirjeen jossa vedotaan toimimaan rasismia vastaan. Keskeisenä toimena mainitaan rohkeus herättää avoimesti keskustelua rasismista. 

Kiitos kannustuksesta, kuntavaaliagendani mukaan toimin paikallistasolla kuten olen toiminut jo muutenkin valtakunnanpolitiikan tasolla, tulokulma vaan on toinen.

Sinänsä rasismikeskustelua eetteri on jo usein tulvillaankin ja vetoomuksiakaan tuskin tarvitaan lisää, pikemminkin päinvastoin huomio tulee kiinnittää laatuun: Kaksoisstandardeista on päästävä eroon ja yhtälailla tarkasteluun otettava etnisten vähemmistöryhmien oma rasismi.

Tämä on jo aikaansaatu Valtioneuvoston linjaus valtion kotouttamisohjelmassa ja nyt tarvitaan rohkeutta että Tampereen kaupunki ja muutkin kunnat tarkastelisivat ennakkoluulottomasti myös etnisten vähemmistöryhmien keskuudessa tapahtuvaa rasismia sekä syrjintää. 

Valtion tasolta minulla on jo kokemuksia, joten odotan mielenkiinnolla kuinka avoimesti näitä vähemmistöjen piireissä olevia ongelmia ollaan valmiita tarkastelemaan kuntatasolla. Tarvittaessa rohkaisen keskusteluun, sillä vähemmistöjen puolelta ja keskuudessa tapahtuva rasismi on kiistatta tabuaihe.

Ongelma on kuitenkin vakava ja se on kohdattava. Huomiota tulee laajemminkin kiinnittää vähemmistöryhmien keskuudessa vallitseviin rasistisiin asenteisiin ja ennakkoluuloihin toisiaan ja enemmistöä kohtaan sekä niiden juurisyihin.

Samoin tarkastelun kohteeksi tulee ottaa se, miten ryhmät itse ovat saattaneet omalla toiminnallaan vaikuttaa kielteisten asenteiden kehittymiseen itseään kohtaan ja miten he pystyisivät omalla toiminnallaan ehkäisemään kielteisten asenteiden muodostumista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat