Etnisten vähemmistöryhmien väliseen rasismiin kanttia puuttua

 

YK:n rasisminvastaisena päivänä 21.3. vastustetaan näkyvästi rasismia ja peräänkuulutetaan 'rohkeutta ajatella itse' ja 'olemaan hyväksymättä hiljaa'.

 

Tätä taustaa vasten suorastaan hämmentää julkisen keskustelun vähyys yhdestä sen keskeisestä esiintymismuodosta, jossa on kyse etnisten vähemmistöryhmien välisestä rasismista ja syrjinnästä. Kyseessä on ajankohtainen ja todellinen ongelma, josta on vaiettu mitä ilmeisemmin koska asia koetaan kiusalliseksi. 

 

Tabu-aihe olisi kuitenkin syytä ottaa esille tarkasteltavaksi asiapohjalta, ilman dramatiikkaa. 

 

Asian avoimella käsittelemisellä olisi merkitystä esimerkiksi kouluissa, joissa välienselvittelyt voivat seurata esimerkiksi konflikti-, tai kielirajoja, tai olla muuten ryhmien välistä nokittelua. Asetelmia muovaavat ryhmien väliset voimasuhteet ja hierarkkiat sekä niiden muutokset. Vieläpä riskinä on se, että jakolinjat siirtyvät sukupolvilta toisille. 

 

Välienselvittelyä on nähty myös julkisilla paikoilla ja vastaanottokeskuksissa.

 

Osin kyseessä on ilmiö, jota ei välttämättä aina tunnisteta tai tunnusteta. Tunnistaminen itse tilanteessa voi olla vaikeaa, koska tätä tapahtuu maahanmuuttajataustaisten omalla äidinkielellä. Mikäli ilmiöitä ei sen sijaan tunnusteta, arkaluontoisuutta puuttua asiaan voidaan käyttää hyväksi.

 

Hallituksen hyväksymässä Valtion kotouttamisohjelmassa (2016-2019) nostettiin esiin puuttuminen vähemmistöjen välillä tapahtuvaan rasismiin ja syrjintään, aivan kuten enemmistön ja vähemmistön väliseenkin rasismiin.

 

Sama periaate tulee saada yhtäläisesti käytäntöön.

 

 

 

sakaripuisto
Perussuomalaiset Tampere
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja Pirkanmaalta, filosofian tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu