Sakari Puisto

Etnistä profilointia vai järjen käyttöä?

Poliisin suorittama ulkomaalaisvalvonta on herättänyt äänekästä kritiikkiä. Kyse on laittoman maahantulon ja maassaoleskelun torjunnasta, johon tulee keskittyä sillä ilmiö on vääjämättäkin kasvussa.

Vastaanottojärjestelmästä on rekisteröity kadonneksi vajaa kolme tuhatta henkilöä. Oletettavasti monet heistä ovat poistuneet maasta Schengen alueen sisällä. Osa lienee nk. 'maan alla', nämä henkilöt paljastuvat ajan myötä muun muassa jouduttuaan rikoksen uhreiksi tai jäädessään itse kiinni rikoksista tai mieluiten, poliisin ulkomaalaisvalvonnassa.

Ilmiöön sisältyy vakavia riskejä ja siksi tehostettu ulkomaalaisvalvonta on täysin tarpeen ja laittoman maahantulon torjuntaan tullaan panostamaan jatkossa yhä enemmän, itsellänikin on ollut kunnia ajaa näitä asioita eteenpäin.

Järjen käyttö on sallittua ja puheet etnisestä profiloinnista voisi laittaa perspektiiviin. Kaikkien ihmisten taustoja ei voi tietää ilman henkilöllisyyden selvittämistä, ja poliisin kuuluukin keskittyä tarkistuksissa niihin joiden katsoo todennäköisimmin kuuluvan etsittyyn kohderyhmään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Olen myös pannut tämän yleisen paheksunnan / julkisen kritiikin merkille.

Tulee kyllä mieleen, että kuinka sitten poliisi voi henkilöllisyyksiä lähteä tarkastamaan. Ei se voi olla oikein, että henkkareiden kysyjää lyödään rasistikortilla päähän ja tukistetaan, sekä tuhmaksi moititaan ja vedetään kölin ali.

Onko sitten henkkareiden kysymiset ylilyöntejä. En tiedä, mutta jos / kun Suomessa on hukassa tuhansia maahantulleita ja Ruotsin kautta tulee lisää ilman mitään kontrollia, niin mielestäni kyselyjä olisi pikemminkin syytä lisätä ja nopeasti sittenkin.

Poikkeustilanne oikeuttaa terveen järjen käytön jatkossakin. Toivottavasti, ihan omani ja yleisen turvallisuuden nimissä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Unohdatte totaalisest, että Ruotsista tuli meille 10000 henkilöä joita ei ole rekisteröity mihinkään, ehkä näitä ollaankin nyt etsimässä.

Ennakkosensuuri on pahasta.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kaksi poliittisesti korrektimpaa tapaa valvoa ulkomaalaisia:

1. Prosentuaalisesti väestönosuuden mukaan. Ongelma on se, että joutuu etnisesti profiloimaan tunnistaakseen, mihin osuuteen väestöstä epäilty kuuluu. Ainahan voi kysyä epäillyltä.

2. Valvomalla vain valkoihoisia miehiä. Kukaan muu ei voi olla laiton ulkomaalainen.

Pekka Heliste

Suomen kaduilla tallaaa n 200000-300000 ulkomaalaista joka päivä ja vain osa on tunnistettavissa ulkomaalaisen näköiseksi

Tuntuu oudolta ajattellulta, että vain musta henkilö olisi laiton maahanmuuttaja.

Todellisuudessa lähi-alueilta tulevilla suomalisen näköisillä on yllättävän monella maahantulokielto

Summittainen ulkomaalaisten poimiminen on aika tehotonta ja tuhlaa poliisin resursseja tehottomuuudellaan

Tulli toimii paljon tehokkaammin ja se profiloi tarkastuksiin poimittavat aivan muilla keinoin kuin rodun tai kansallisuuden perusteella ja niinpä toiminta on tehokasta

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jos asia on perussuomalaisille lähellä sydäntä, niin lakia voi muuttaa, että etninen profilointi sallittava.

Perussuomalaiset ovat nyt hallituksessa.

Jukka Mäkinen

Ymmärtääkseni laki ei kiellä etnistä profilointia vaan poliisin ohjeistus. Korjatkaa jos olen väärässä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vähempi kyselemällä tulee enempi "kuorma-autoilijoita."

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Euroopassa suurella osalla ns. terve järki tuntuu kadonneen ajat sitten.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

On jotenkin kuvaavaa suomalaisen yhteiskunnallisen keskustelun nykytilalle, että tohtorismies ja ministerin erityisavustaja ei uhraa ajatustakaan sille, onko blogikirjoituksessa käsitelty puuha laillista vai ei.

Käyttäjän sakaripuisto kuva
Sakari Puisto

Tehostetun ulkomaalaisvalvonnan keskeinen tehtävä on löytää vastaanottojärjestelmästä kadonneita maan alle siirtyneitä ex-turvapaikanhakijoita, joista yksikään ei ole etnisesti suomalaista kantaväestöä.

Jukka Mäkinen

Ulkomaalaislaki 129a :
"Ulkomaalaisvalvonnan tulee perustua valvontaviranomaisen yleisiin tietoihin ja kokemukseen laittomasta maahantulosta ja oleskelusta. Valvontatoimenpiteiden tulee perustua tehtyihin havaintoihin tai saatuihin vihje- taikka analyysitietoihin. Valvontatoimenpide ei saa perustua pelkästään tai ratkaisevassa määrin henkilön todelliseen tai oletettuun etniseen alkuperään."

Jälleen kerran oleelliset sanat ovat "pelkästään" ja "ratkaisevassa määrin", eli käytännössä etninen profilointi on sallittua, jos niin halutaan.

Ainahan osatekijöinä ovat esimerkiksi aika ja paikka.
Eli esimerkiksi mikäli puheenaiheena olevassa tapauksessa Mama Barbaari ja Sisko Barbaari olisivat olleet säädyllisesti kotona nukkumassa, sen sijaan - mitenkähän tämän ilmaisisi niin ettei kukaan loukkaannu, eikä saisi varoitusta - että päättivät rentoutua Helsingin yössä, missä poliisi yrittää valvoa muun muassa läntisestä Afrikasta maahan saapuneiden tummien tyttöjen yksityisyrittäjyyttä, niin todennäköisesti kukaan ei olisi kysellyt heidän passejaan. Sanoisinpa että pelkkää huonoa tuuria ja pelisilmää.

Käyttäjän JormaKuusela kuva
Jorma Kuusela

Periaatteessa olen samaa mieltä. Jos annettu tehtävä edellyttää jonkinlaista profilointia, satunnaisotanta olisi typerää. Jos uutisiin on luottaminen, en silti antaisi korkeita tyylipisteitä suorituksesta.

Toimituksen poiminnat