Sakari Puisto

Jussi Halla-aho vs. sisäministeriö, kuinka moni saa oleskeluluvan?

 

Viime viikon kotouttamisen tiedotustilaisuudessa ennakoimme, että noin yli 10000 viime syksynä tullutta turvapaikanhakijaa tulee saamaan myönteisen oleskelulupapäätöksen. Arvio on Sisäministeriöltä, joka olettaa että 30-35 % maahan saapuneista turvapaikanhakijoista saa luvan. Jussi Halla-Aho arvioi itse, että vuonna 2015 tulleista turvapaikanhakijoista 25000 tulee saamaan myönteisen päätöksen. Olen saanut paljon kyselyitä tästä ja avaan tässä omia suuntaa-antavia näkemyksiäni:

Vuonna 2015 maahan saapui 32478 turvapaikanhakijaa. Myönteisiä päätöksiä on tehty 2340 ja kielteisiä 1510, suhdeluku näiden välillä on toki korkea, tosin täytyy muistaa että tähän mennessä pakan päältä on käsitelty erityistapauksia, kuten esimerkiksi erityisen haavoittuvia henkilöitä tai ilmiselvän kielteisiä. Suuret määrät tulevat käsittelyyn vasta lähikuukausina ja silloin selviää tilastoissa todelliset odotukset selkeämmin, toteutuvaa suhdelukua ei siis tiedetä vielä. Odotettavissa on kuitenkin varmaankin suhdeluvun lasku, koska turvapaikkapoliittiset tiukennukset vaikuttavat turvapaikanhakijoiden enemmistöön.

Kielteisiä päätöksiä on siis 1500 ja lisäksi rauenneita hakemuksia on tällä hetkellä jo yli 4100 sekä tutkimatta jätettyjä noin 1600. Kun nämä vähennetään viime vuoden tulijoiden määrästä, saadaan 25000. Tästä joukosta raukeaa tällä hetkellä 20-30 päivässä vapaaehtoisten paluun johdosta ja jos oletetaan että myönteisten päätösten osuus kielteisiin realisoituu 50 % kieppeille, ja osa jätetään yhä tutkimatta, reilun 10000 oleskeluluvan arvio on karkeasti mallillaan vuonna 2015 tulleille turvapaikanhakijoille.

Myöntämisprosenttiin saattaa vaikuttaa jonkin verran myös mahdollinen hakijaprofiilin muutos. Tähän asti suurin osa vapaaehtoisesti palaavista on ollut irakilaisia nuoria miehiä. Mikäli ilmiö jatkuu, perheellisten ja yksintulleiden alaikäisten suhteellinen osuus saattaa nousta jonkin verran ja heidän ennakoivaan saavan oleskeluluvan helpommin.  Tätä taustaa vasten on huomionarvoista, että hallituksen turvapaikkapoliittisessa toimenpideohjelmassa (8.12.2015) kirjattiin myös, että alaikäismenettelyn väärinkäyttöä torjutaan. 

Tämä siis tämänhetken omaa ajatuksenjuoksuani. Lisää tiukennuksia ja poikkeustoimia tarvitaan. Ja kuten Halla-ahokin nosti esille, tämän lisäksi palauttamisten onnistuminen on vielä oma lukunsa.

Lisäksi lähtökohtana täytyy olla, että väkeä palautetaan takaisin viimeistään kun suojelun tarve ei enää toteudu. Hallituksen turvapaikkapaperissa linjattiin, että lähtömaan turvallisuustilanteen parannuttua oleskelulupa perutaan, perustana ovat turvallisuustilanteen tarkistukset jotka tehdään kaksi kertaa vuodessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

"Suuret määrät tulevat käsittelyyn vasta lähikuukausina ja silloin selviää tilastoissa todelliset odotukset selkeämmin, toteutuvaa suhdelukua ei siis tiedetä vielä."

Esim. tammikuun Migrin tilasto:
Irak myönteisiä 140 ja kielteisiä 36 päätöstä. Hyväksymisprosentti aineellisesti käsitellyistä n.80%.
Somalia myönteisiä 63, kielteisiä 0 päätöstä. Hyväksymisprosentti 100%.

Näyttää siis siltä, että lähes kaikki hakijat, jotka eivät ole dublineita saavat jäädä, sillä osa kielteisen päätöksen saaneistakin saa valitettuaan myönteisen päätöksen.

Jos lähinnä irakilaisten maasta poistuminen (hakemusten raukeaminen) jatkuu samaan tahtiin, niin tuo Migrin 10 000 myönteistä saattaa pitää paikkansa. Mutta jos suurin osa vapaaehtoisista poistujista on jo poistunut, niin se Halla-ahon 25 000 ei ole hirveästi yläkanttiin.

Käyttäjän Otto-VilleEdvardSormunen kuva
Otto-Ville Sormunen

... ja 578 rauennutta hakemusta sekä 193 Dublin- tapausta eli tilastot ovat:

1. Tutkimattomat

Rauennut / Dublin = 84,1 %

2. Tutkitut

Kielteiset = 4 %
Myönteiset = 14,8 %

Eli vain noin joka kuudes irakilainen, jonka hakemukselle tapahtui jotain on tammikuussa saanut myönteisen päätöksen. Tosin en tiedä, onko raukeavien hakemusten osuus kasvamaan tai pienenemään päin.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Rauenneet ovat juuri noita maasta poistuneita irakilaisia ja voisin kuvitella, että tuskin tuo vapaaehtoinen palaaminen tässä mittakaavassa jatkuu kovin pitkään. Tänne jääneet ovat nyt jo muutaman kuukauden täällä olleet, pakkanen ja pimeys on jo hellittänyt jne.

Mutta iso kuva on siis sellainen, että käytännössä kaikki turvikset niin halutessaan saavat jäädä, ja lopullinen luku on sitten ihan siitä kiinni kuinka moni heistä saa tarpeekseen Suomesta ja palaa kotiin.

Käyttäjän mp2103 kuva
Markku Penttilä

Hyvä Sakari! Minulla olisi sinulle ja muillekin mietiskelijöille yksi pyyntö:
olkaa ystävällisiä ja tutustukaa professori ja valtiomies Samuel P. Huntingtonin kirjaan "Kulttuurien kamppailu ja uusi maailmanjärjestys". Tämä mies ennusti mm.Isisin synnyn. Teos on järkälemäinen kirja vuosituhannen vaihteen maailmanpoliittisesta tilanteesta ja keskittyy kulttuurien tutkimseen ja niiden vaikutukseen.
Täällä puhutaan virallisesti ja somessakin pelkästään kotouttamisesta. Tässä on auttamisen periaate käännetty päälaelleen. Auttamisen täytyisi tapahtua paikanpäällä tai lähinaapureissa ja hätätilan päätyttyä mahdollistaa palaaminen kotimaahansa. On järjetöntä puhua kotouttamisesta näissä jättimäisissä kansainvaelluksissa. Suurin osa tulijoista on vieraan islamilaisen kulttuurin edustajia. He eivät tule koskaan kotoutumaan suomalaiseen kulttuuriin vaan vahvistavat omaa kulttuuriaan uudessa maassa. Tapahtuu ns. islamin nousu ja Huntington nimittää tätä "kotoperäistymiseksi". Islamilaisuus ja kristinusko ovat kamppailleet Euroopasta n. 1000 vuotta, kristityt ovat olleet voitolla tähän saakka.
Myös oma professorimme Timo Vihavainen on jo v.2009 varoittanut tästä järjettömästä kansojen siirtelystä, josta on tullut karmivaa bisnestä ja valtapolitiikkaa. Hän otsikoi kirjansa "Länsimaiden tuho". Vaikka otsikko on kärjistetty, se osuu hämmästyttävällä tavalla nykytilanteeseen Euroopassa ja Suomessa.
Mielestäni järkeä tästä maasta pitäisi löytyä. Eli auttaa pitää hädänalaisia, mutta apu tulisi antaa vain niin kauan kuin katastrofitilannetta kestää. Sen jälkeen pakolaisten tulisi alkaa jälleenrakentamaan omaa maata. Miksi näin ei menetellä?
Syynä on tietysti EU, jonka määräysvallassa olemme menettäneet järkemme ja itsenäisyytemme. EU:n suurvallat, jotka tämän järjestelmän kehittivät, omivat itselleen lähes täysin jäsenmaita koskevat direktiivit ja niiden laatimisen. Omat päättäjät ovat täysin hakoteillä ja mikä surullisinta, kansa joutuu tämän kaiken maksamaan, ensin leikataan lapsilta sitten eläkeläisiltä ja sitten tavallisilta duunareilta.
Tapahtuuko seuraavissa vaaleissä käänne, jää nähtäväksi. Jos ei, tälle kansalle käy huonosti.

Rainer Salejärvi

Kerroit, että: “täytyy muistaa että tähän mennessä pakan päältä on käsitelty erityistapauksia, kuten esimerkiksi erityisen haavoittuvia henkilöitä tai ilmiselvän kielteisiä.”

Vai onko kuitenkin kysymys siitä, että maahanmuuttovirasto onkin käsitellyt rutiininomaisesti hakemukset siinä järjestyksessä, kun ne on jätetty sisään ?

Jos asia on näin, niin maahanmuuttoviraston tammikuussa ja helmikuussa 2016 julkaisemiin turvapaikkapäätöksiä koskeviin tilastoihin sisältyy esimerkiksi irakilaisten kohdalla ne päätökset, jotka koskevat vain niitä hakemuksia, jotka on jätetty virastoon elokuun loppuun mennessä ja vähäinen määrä esimerkiksi niitä hakemuksia, jotka ovat saapuneet heille syyskuun puolella.

Suomeen on tammikuun-elokuun 2015 välisenä aikana saapunut Irakista yhteensä 3228 turvapaikanhakijaa

Maahanmuuttovirasto on ajalla 1.1-31.12.2015 käsitellyt yhteensä 3721 irakilaista turvapaikanhakijaa koskevaa turvapaikkahakemusta ja ajalla 1.1-31.1.2016 yhteensä 947 irakilaista turvapaikanhakijaa koskevaa turvapaikkahakemusta

Mikäli sanottu ajatuksenjuoksu pitää paikkansa, on kovin ennenaikaista vetää ainakaan näiden tilastojen kautta pitkälle meneviä johtopäätöksiä mihinkään suuntaan, sillä esimerkiksi suurin osa irakilaisista turvapaikanhakijoista on saapunut maahan syyskuun 2015 aikana tai sen jälkeen.

Tämänhetkisen tiedon mukaan varmaa näyttää kuitenkin olevan se, ettei Suomeen ole jäämässä oleskeluluvan kera 25.000 turvapaikanhakijaa, kun asiaa arvioidaan vuonna 2015 maahansaapuneita 32.476 turvapaikanhakijaa silmälläpitäen.

Elu Auvinen

Ajatellen suomalaisten veronmaksajien kantokykyä pitäisi nyt käännyttää nämä, jotka eivät ole niin suuressa hädässä kuin nyt syyriassa sodanjaloista epätoivoisesti pakenevat lapset äiteineen, jotka tulisi jopa noutaa sieltä turvaan.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Eihän myöntämisprosentilla ole mitään merkitystä! Tai on, myönteisen päätöksen saaneet voivat jäädä maahan, mutta vaikka kuinka moni asioista vastaava on todennut julkisuudessakin että, myös kielteisen päätöksen saaneet voivat jäädä, ja monet jäävätkin, kun kieltäytyvät lähtemästä!
Summarum kaikki jotka ovat tulleet, eivätkä suostu lähtemään, jäävät tänne!
Astridilta unohtui hoitaa palautussopimukset kun hänellä oli "muita kiireitä"! Manikyyriä ja haastatteluja televisiossa.

Pekka Heliste

Suomessa on erittäin vaikea elää jos ei ole oleskelulupaa.

Sosiaaliturva on nolla ja tervydenhoitokin on satunnaista ja lisää kiinnijääntiriskiä

Mihinkään työhön ei ole asiaa, jonkin verran voi saada satunnaisia tuloja pimeällä työllä, mutta nekin työt ovat harvassa.

Rikoksia tekemällä elää jonkun aikaa, mutta kiinnijäänti on varmaa

kaveritkin ovat köyhiä eivätkä kykene elättämään suurta joukkoa

Pienessä maassa kerrostalokyttäys on tehokasta ja paljastaa laittomat

Niinpä suurta pimeää joukkoa ei Suomessa voi elää

Useimmat suuntaavat suurin kaupunkeihin, Enganti on suosiossa , koska siellä henkilötietoja ei rekisteröidä ja siellä voi tehdä pimeää työtä

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Noinhan sitä luulisi, mutta kun tuo ei pidä paikkaansa ainakaan Helsingissä:

"Kuitenkin tällä hetkellä ns. paperittomat ulkomaiden kansalaiset voivat tarvittaessa hakeutua asunnottomien tapaan Hietaniemenkadun palvelukeskukseen. Palvelukeskus tarjoaa asiakkailleen maksuttoman aamiaisen, sekä edullisen lounaan ja päivällisen kaikkina viikon päivinä. Sauna- ja suihkutilat ovat käytössä joka päivä."

"Jos ns. paperittomille henkilöille tarjotaan pysyvä asunto Helsingissä, he saavat kotikunnakseen Helsingin. Tästä seuraa myös oikeus kaikkiin muihin julkisiin palveluihin asumiseen perustuvan lainsäädännön mukaisesti."

http://dev.hel.fi/paatokset/asia/hel-2015-003162/s...

Suomi on tullut hulluksi. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut ja maasta poistumaan määrätty voikin saada kämpän Helsingiltä ja on oikeutettu kaikkiin sosiaalietuuksiin ja palveluihin. Jos ei saa kämppää kaupungilta, voi sosiaalivirastoon ilmoittaa osoittaakseen jonkun kaverin osoitteen...

Rainer Salejärvi

Julkisuudessa on ollut paljon epäselvyyttä sen suhteen, miten maahanmuuttoviraston laskelmia tulisi tulkita, kuitenkin muun ohella maahanmuuttoviraston vuotta 2013 koskevasta tilastokatsauksesta ilmenee maahanmuuttovirastossa käytössä oleva laskentatapa.

Tilastokatsauksen 16 sivun mukaisesti kielteisiksi ratkaisuiksi, luetaan esimerkiksi nekin päätökset, jotka koskevat turvallista alkuperämaata / turvapaikkamaata sekä Dublin-perustetta.

Toimituksen poiminnat