Vastaanottokeskus Ahvenanmaalle

Ministeri Jussi Niinistö kehotti, että Ahvenanmaan olisi aika perustaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Ahvenanmaa on Suomen ainoa maakunta, jossa tällä hetkellä ei ole vastaanottokeskusta tai hätämajoitusyksikköä, vaikka paikka olisi verrattain otollinen turvapaikanhakijoiden vastaanottoon monestakin syystä.

Uutisen mukaan Ahvenanmaan edustajat suorastaan pöyristyivät Jussi Niinistön ehdotuksesta. Pallo ei kuulemma ole suinkaan Ahvenanmaan maakunnalla:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/ahvenanmaalaiset-suivaantuivat-niinist%C3%B6lle-1.129489

http://bloggen.fi/gunell/2015/10/01/jussi-niinistos-manniskosyn-avslojas-igen/

"Pakolaiskysymykset kuuluvat valtiolle, eivätkä näin ollen kuulu maakunnan toimivaltaan. Pallo on valtiolla ja Maahanmuuttovirastolla, jotka voivat, tarpeen vaatiessa, avata vastaanottokeskuksen Ahvenanmaalle", kirjoittavat Ahvenanmaan maakuntahallituksen maaneuvos Camilla Gunell ja ministeri Wille Valve. Heidän mukaansa vuoden lopussa ahvenanmaalaiset kunnat Maarianhamina ja Jomala ottavat vastaan kiintiöpakolaisia Syyriasta. Lisäksi on myös muita kuntia, jotka ovat valmiita vastaanottamaan apua tarvitsevia.

Perustelu ontuu pahasti sillä käytäntö on, että kunnat perustavat vastaanottokeskuksia nimenomaan oma-aloitteisesti ja vapaaehtoisesti. Valtio maksaa vastaanoton kustannukset, mutta pakkokeinot eivät ole olleet keinovalikoimassa.

Monet kunnat ovatkin avanneet vastaanottokeskuksia kiireisesti turvapaikanhakijoiden määrän lisäännyttyä hallitsemattomasti. Uusia keskuksia on avattu ympäri Suomea.

Rannikon ruotsinkielisillä alueilla vastaanottokeskuksia on kuitenkin selvästi harvemmalti. Kaiken huippuna on Ahvenanmaa, jossa ei ole vastaanottokeskusta yhdessäkään sen 16 kunnasta. Pallo on ollut koko ajan Ahvenanmaalla.

Myös kommentti Maarianhaminan ja Jomalan kiintiöpakolaisten vastaanotosta ansaitsee tarkempaa syyniä. Kyse on nyt siis nimenomaan kiintiöpakolaisista.

Kiintiöpakolaiset valikoidaan YK:n pakolaisleireiltä tarkan seulan läpi. Sukupuolijakaumaltaan heistä tyypillisesti puolet on miehiä ja puolet naisia. Suomi on ottanut viime vuosina noin 1000 kiintiöpakolaista vuodessa.

Nyt sankoin joukoin saapuvat turvapaikanhakijat ovat tulleet sen sijaan Euroopan läpi eri konstein ”jonon ohi”. Heistä suurin osa on irakilaisia nuoria miehiä. Tänä vuonna tulijoita ennustetaan olevan 50 000. Ahvenanmaan edustajien kommentissa ei kerrota selvästi näiden turvapaikanhakijoiden vastaanotosta mitään.

sakaripuisto
Perussuomalaiset Tampere
Ehdolla eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja Pirkanmaalta, filosofian tohtori.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu