Sakari Puisto

Vastaanottokeskus Ahvenanmaalle

Ministeri Jussi Niinistö kehotti, että Ahvenanmaan olisi aika perustaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Ahvenanmaa on Suomen ainoa maakunta, jossa tällä hetkellä ei ole vastaanottokeskusta tai hätämajoitusyksikköä, vaikka paikka olisi verrattain otollinen turvapaikanhakijoiden vastaanottoon monestakin syystä.

Uutisen mukaan Ahvenanmaan edustajat suorastaan pöyristyivät Jussi Niinistön ehdotuksesta. Pallo ei kuulemma ole suinkaan Ahvenanmaan maakunnalla:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka-ja-talous/ahvenanmaalaiset-suivaantuivat-niinist%C3%B6lle-1.129489

http://bloggen.fi/gunell/2015/10/01/jussi-niinistos-manniskosyn-avslojas-igen/

"Pakolaiskysymykset kuuluvat valtiolle, eivätkä näin ollen kuulu maakunnan toimivaltaan. Pallo on valtiolla ja Maahanmuuttovirastolla, jotka voivat, tarpeen vaatiessa, avata vastaanottokeskuksen Ahvenanmaalle", kirjoittavat Ahvenanmaan maakuntahallituksen maaneuvos Camilla Gunell ja ministeri Wille Valve. Heidän mukaansa vuoden lopussa ahvenanmaalaiset kunnat Maarianhamina ja Jomala ottavat vastaan kiintiöpakolaisia Syyriasta. Lisäksi on myös muita kuntia, jotka ovat valmiita vastaanottamaan apua tarvitsevia.

Perustelu ontuu pahasti sillä käytäntö on, että kunnat perustavat vastaanottokeskuksia nimenomaan oma-aloitteisesti ja vapaaehtoisesti. Valtio maksaa vastaanoton kustannukset, mutta pakkokeinot eivät ole olleet keinovalikoimassa.

Monet kunnat ovatkin avanneet vastaanottokeskuksia kiireisesti turvapaikanhakijoiden määrän lisäännyttyä hallitsemattomasti. Uusia keskuksia on avattu ympäri Suomea.

Rannikon ruotsinkielisillä alueilla vastaanottokeskuksia on kuitenkin selvästi harvemmalti. Kaiken huippuna on Ahvenanmaa, jossa ei ole vastaanottokeskusta yhdessäkään sen 16 kunnasta. Pallo on ollut koko ajan Ahvenanmaalla.

Myös kommentti Maarianhaminan ja Jomalan kiintiöpakolaisten vastaanotosta ansaitsee tarkempaa syyniä. Kyse on nyt siis nimenomaan kiintiöpakolaisista.

Kiintiöpakolaiset valikoidaan YK:n pakolaisleireiltä tarkan seulan läpi. Sukupuolijakaumaltaan heistä tyypillisesti puolet on miehiä ja puolet naisia. Suomi on ottanut viime vuosina noin 1000 kiintiöpakolaista vuodessa.

Nyt sankoin joukoin saapuvat turvapaikanhakijat ovat tulleet sen sijaan Euroopan läpi eri konstein ”jonon ohi”. Heistä suurin osa on irakilaisia nuoria miehiä. Tänä vuonna tulijoita ennustetaan olevan 50 000. Ahvenanmaan edustajien kommentissa ei kerrota selvästi näiden turvapaikanhakijoiden vastaanotosta mitään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

M I T E N T Ä S T Ä S E L V I T Ä Ä N ?

KANSAINVAELLUS 2015--------????

Suomeen on saapunut tänä vuonna yli 18 000 turvapaikanhakijaa. Siirtolaisista lähes 12 000 on Irakista ja 1 750 Somaliasta. Syyskuussa tulijoita oli LÄHES 11 000.

Suomeen saapui eilen (1.10.2015) 561 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna hakijoita yhteensä 18 413, enemmistö (69 %) irakilaisia.

Maahanmuuttovirasto arvioi (2.10.2015), että Suomeen saapuisi tänä vuonna kaikkiaan noin 50 000 turvapaikanhakijaa

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201510020133814_uu...

https://twitter.com/Sisaministerio/status/649857730543505408?ref_src=twsrc^tfw

TEHOSTETUT RAJATARKASTUKSET JA KÄÄNNYTYKSET HETI KÄYTTÖÖN

Suomen pitää itsenäisenä valtiona päättää rajatarkastuksilla keitä maahamme päästetään.

Jos yksinäinen siirtolainen (nuori mies) tulee turvalliseksi katsotuksi maasta tai lähtömaan turvalliseksi tiedetyltä alueelta, hänet on käännytettävä välittömästi takaisin.

Jos taas kyseessä on lapset tai perhe, heidät on ohjattava järjestelykeskukseen rekisteröimistä varten.

Suomella ei ole mitään velvollisuutta ottaa tänne sotaa pakenevia yksinäisiä nuoria miehiä.

On se käsittämätöntä, ettei perusporvarihallituksen SS-S-johto tajua näin yksinkertaista asiaa!

Mitä jos maahamme saapuisi esimerkiksi aseistettuja tunkeutujia tai salaperäisiä ”pieniä vihreitä miehiä”, seisoisiko SS-S-johtomme samalla tavalla tumput suorina ja seuraisi katseilla tilanteen kehittymistä?

Pakolaistulva ei enää ole ratkaistavissa Dublin-sopimuksilla tai muilla EU:n esittämillä keinoilla.

Miksi?

Siksi, että kyse ei enää ole pelkästä turvapaikan hakemisesta. Kyse on hallitsemattomasta kansainvaelluksesta.

Kansainvaelluksen takia EU:n jäsenvaltioilla on oikeus suojella itseään, esimerkiksi sulkemalla rajansa tilapäisesti.

Sitä paitsi, Dublin-sopimus on vain sopimus, jota voidaan noudattaa ”hallituissa olosuhteissa”.

Jos esim. Suomi suostuu kaikkeen mitä Brysselistä vaaditaan, saatamme jonain päivänä herätä EU-liittovaltiossa, in the United States of Europe
(USE).

LISÄÄ TÄÄLLÄ:

http://www.tapionajatukset.com/125

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Vastaanottokeskukset eivät ole ministeri Niinistön tonttia, joten tulee väkisinkin vaikutelma, että tämä on vain jatkumoa hänen hieman erikoiselle Ahvenanmaa-kiinnostukselleen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Tänä vuonna turvapaikan hakijoita on 50 000.
Paljoa ei tiedetä siitä kuinka moni joutuu lähtemään.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla on vastaanottokeskukset Kristiinankaupungissa, Oravaisissa ja sen sivupisteessä Pietarsaaressa. Lisäksi sellainen löytyy myös Vaasasta. Nämä laitokset ovat toimineet jo vuosikausia. Alle 7000 asukkaan Kristiinankaupungissa on satoja pakolaisia. Mitä Ahvenanmaahan tulee, niin epäilen, että mahdollinen työllistyminen pikkuisessa maakunnassa on aika rajallista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ehdottomasti rikkautta pitää jakaa Ahvenanmaalle, siellä ollaan hyvin vieraanvaraisia ja toivotetaan somalit ja irakilaiset tervetulleeksi.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Populistista moskaa. Suomessa on kai luokkaa 40-50 vastaanottokeskusta ja joissain kunnassa on useita. Suurin osa kunnista siis sellaisia missä ei ole vastaanottokeskusta. Miksi sitten juuri Ahvenanmaalle? Migri tuon kuvion pyörittää, ei yksittäiset kunnat. Migri tekee sopimukset järjestävän tahon kanssa, oli sitten kunta, SPR tai joku muu. Ahvenanmaalle ei tule pahemmin turvapaikanhakijoita ja on hankalien kulkuyhteyksien takana. Tuskin Migri on ollut kiinnostunut laittaa sinne keskuksia.

Hyvä että tarjoavat kuntapaikkoja, niitä tullaan tarvitsemaan jatkossa yhä enemmän.

Käyttäjän sakaripuisto kuva
Sakari Puisto

Miksi ei myös Ahvenanmaalle, mikä siinä on pielessä? Sijaintihan olisi mitä loistavin. Ja juurihan myös Ahvenanmaan edustajat edellä toteavat, että Ahvenanmaalta löytyy kuntia, jotka ovat valmiita ja halukkaita vastaanottamaan apua tarvitsevia. Voisin kuvitella että moni on nyt tyytyväinen huomatessaan Ahvenanmaan edustajien kannanoton kun uusia paikkoja vastaanottokeskuksille toivotaan löydettävän.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Miksi juuri Ahvenanmaalle - miksi et ole huolissaan niistä vajaasta kolmestasadasta muusta kunnasta missä ei ole vastaanottokeskusta? Sijaintihan on hankala sen takia että sinne pitää joko mennä laivalla tai lentäen. Tällä hetkellä suurin osa turvapaikanhakijoista kuljetetaan busseilla Torniosta.

Mutta jos Migri haluaa perustaa sinne keskuksen niin varmaan onnistuu helposti sen takia että tuskin tulee vastustusta. Siellä ei taida olla persuja agitoimassa.

Käyttäjän sakaripuisto kuva
Sakari Puisto Vastaus kommenttiin #9

Tottakai tilannetta tulee tarkastella kokonaisvaltaisesti ja potentiaalisia kuntia eri paikoista Suomea. Muun muassa pienessä Punkalaitumen kunnassakin on vastaanottokeskus, vaikka sinne ei ole hädin tuskin edes julkisia kulkuyhteyksiä. On monta syytä miksi Ahvenanmaa sopisi hyvin paikaksi. Ahvenanmaan sijainti olisi hyvä, sillä se on ollut pitkään keskeisellä turvapaikanhakijoiden kauttakulkupaikalla laivareitin varrella. Samasta syystä nimenomaan nyt Tornioon on perustettu järjestelykeskus ja vastaanottokeskuksia, turvapaikanhakijoiden liikennehän sitä kautta on ollut voimakasta vasta viimeisen kuukauden parin ajan.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Miltä kannalta katsottuna tämä 25 000 asukkaan maakunta on sijainniltaan mitä parhain pakolaiskeskukselle? Ulkoluodoilta on tilaa?

Käyttäjän sakaripuisto kuva
Sakari Puisto Vastaus kommenttiin #11

Mm. keskeisen laivareitin varrella Tukholman ja Helsingin/Turun välissä.

Nythän vastaanottokeskuksia on mm. Punkalaitumella, jonne ei ole hädin tuskin edes julkista liikennettä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #12

Mihin vastaanottokeskuksen asukkaat tarvitsevat laivareittejä?

Käyttäjän sakaripuisto kuva
Sakari Puisto Vastaus kommenttiin #15

Laivareitithän ovat olleet pitkään eräs keskeinen tapa miten turvapaikanhakijat ovat tulleet Suomeen ja sikälikin Ahvenanmaa olisi otollinen sijainti vastaanottokeskukselle. Vasta viime viikkoina pääpaino on ollut pohjoisessa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #17

Mikseivät pakolaiset ole jääneet Maarianhaminaan vaan ovat jatkaneet matkaansa? Maarianhaminassa on n. 12 000 asukasta, joten sen kyky vastaanottaa pakolaisia on aika rajallinen.

Käyttäjän sakaripuisto kuva
Sakari Puisto Vastaus kommenttiin #18

Käsittääkseni Ahvenanmaalle ei voi tuosta vaan muuttaa, ei siis edes kantasuomalaisetkaan. Kysymys on nyt lähinnä siitä, ottaako Ahvenanmaa vastaan oma-aloitteisesti turvapaikanhakijoita. Valtiohan tukee vapaaehtoista pakolaisten sijoittamista vastaanottokeskuksiin ja kuntiin.

Kyllä Maarianhaminaan vastaanottokeskus mahtuisi, Punkalaitumellakin on 3000 asukasta ja siellä on vastaanottokeskus.

Käyttäjän UffeNordstrm kuva
Uffe Nordström Vastaus kommenttiin #20

Tuota minun tietojeni mukaan kantasuomalainen kyllä voi muuttaa Ahvenanmaalle mutta esim. rantakiinteistöä ei voi ostaa kun ainoastaan jos kyseinen kiinteistö on osakeyhtiömuodossa.

Sitä paitsi älähän nyt ihan hulluja ehdottele kun minä jo tässä ajattelin että sinne evakkoon jos kehitys jatkuu samanlaisena Suomessa kun nyt.

Ehkä lähtisit mukaan?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Työllistyminen hoituu, kunhan vaan riittävästi tulee maahanmuuttajia. Tämän on todennut Vartiainen, ym. hänen kaltaisensa talousnerot. Miksi siis rypistellä vastaan. Maakunnassa kuulema ennestään kansallisuuksia sadasta eri maasta ja puhutaan 60 eri kieltä..muutama lisää ei haitanne mitään.
6700sta saaresta vain 60 asuttua, joten varakkaammille pakolaisille voisi myydä omansa, josta maakunta saisi tuloja köyhempien ruokkimiseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ehkä todellisuudessa ahvenmaalaiset eivät ole vieraanvaraisia vaan rasisteja joska eivät halua rikkauksia? Tämä sama päätelmä on esitetty yleensä suomalaisista mutta faktat ratkaisevat.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kyllähän Ahvenanmaalle vastanottokeskus tulee jos sikäläiset sellaista haluavat.

Ihan perusasioita persulle, ja niille muillekin jotka eivät tiedä: Ahvenanmaalla on itsehallinto; ne päättävät sellaisista asioista itse.

Samankaltainen malli olisi tervetullut myös muille maakunnille mutta niissä halutaan että kaikki niitä koskevat päätökset tehdään mieluummin pääkaupunkiseudulla.

Käyttäjän sakaripuisto kuva
Sakari Puisto

Niin, vastaanottokeskus luulisi tulevan ja olisi varmaan jo tullut Ahvenanmaalle jos sikäläiset sellaista haluavat. Merkillepantavaa on nimenomaan edustajien näkemykset siitä, että "pallo ei olisi heillä" maakunnan toimivallassa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Tulevaisuudesta kun ei tiedä, tuleeko vai eikö. Ahvenanmaalaisilla on kyllä muuten pääsääntöisesti positiivisia kokemuksia maahanmuuttajista.
Väestö ikääntyy sielläkin joten tarvitsevat uutta väkeä. Nyt jo tonttikauppaa käydään mantereenkin suuntaan.

Suurempi maakunnallinen päätäntävalta toimisikin kaikkien maakuntien eduksi. Käsittääkseni Ahvenanmaan itsehallinnolla on siellä vankka kannatus kun taas meillä mantereen asukeilla ei ole sellaisesta lähidemokratiasta mitään hajua.

Itsehallintokin ja jopa demokratia lienee jopa hallitusta ja eduskuntaa myöten oudompi käsite, ainakin jollekin. Vähän väliä täällä saa kuulla miten Ahvenanmaalle sitä ja tätä eikä tiedetä edes sen vertaa että ne saavat päättää asioistaan paljon enemmän itse.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Jos nyt Migri jostain syystä haluaisi perustaa vastaanottokeskuksen Ahvenanmaalle niin tuskin tällaista vastustettaisi. Mutta Migrin näkökulmasta sijainti on huono sen takia että turvapaikanhakijoita pitää sitten kuskata sinne laivalla. Aikaisempina vuosina on lähinnä suljettu keskuksia kun ei ole ollut tarvetta. Nyt kun hakijamäärät nousivat niin lähes kaikki tulee pohjoisen reittiä pitkin.

Käyttäjän sakaripuisto kuva
Sakari Puisto

Niin vastaanottokeskuksia on välillä suljettu ja nyt on avattu uudelleen ja monia uusia perustettu eri puolelle Etelään ja mm. Itä-Suomeenkin, vaikka turvapaikanhakijat ovat saapuneet suurimmalta osin pohjoisesta viime viikkoina. Tahto on edetä vapaaehtoisuuden perusteella, joten mitä ilmeisimmin voisi ajatella että Ahvenanmaakin pääsisi mukaan.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Ahvenanmaa saarena olisi otollinen säilytyspaikka ihmisille, joiden hakemukset ovat vireillä. He eivät katoaisi mihinkään ja valvonta olisi helpompaa. Suora laivareitti Tukholma-Ahvenenmaa olisi kaukaa viisas teko, jos rajoja ei saada muuten suljettua. Ruotsinkieliset ovat lisäksi, ainakin heitä edustavan puolueen mukaan, suvaitsevampia kuin kantasuomalaiset, joten heille 50 000 hädänalaista olisi vain riemukas sattumus.

Tosin, taitaa olla niin, että ne jotka suvaitsevaisuutta suurimpaan ääneen toitottavat haluavat muiden suvaitsevan. He itse pesevät kätensä tästä kaikesta ja suojelevat omaa seutuaan viimeiseen asti. On ollut epäilys, etteivät tietyt ruotsinkieliset kunnat rakenna alueelleen ns. yleishyödyllisiä kerrostaloja, tietäen että näiden väestö valitaan usein sosiaalisista syistä. Suvaitsevaisuus puheissa ei tarkoita samaa teoissa.

Petteri Hiienkoski

Tärkeintähän on joka tapauksessa se, ettei pakolaisuuden syihin puututa. Pakolaistulvan tyrehtyminen olisi näet maahanmuuttokriitikolle peräti suuri menetys: muukalaisvastaisuus menettäisi tällöin poliittisen käyttövoimansa. Siksi ainakaan maahanmuuttokritiikistä kannatuksensa ammentavien ei ainakaan missään tapauksessa kannata puuttua ongelman aiheuttajiin!

http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän sakaripuisto kuva
Sakari Puisto

Saatiin vastaus, ei turvapaikanhakijoita Ahvenanmaalle:
http://yle.fi/uutiset/ei_turvapaikanhakijoita_ahve...

Vaikka haluaisivat perustaa vastaanottokeskuksen, eivät vain kuulemma voi. Sen sijaan lähettävät kaikki turvapaikanhakijat käytännössä ensimmäisellä mahdollisella laivalla Turkuun SPR:n vastaanottokeskuksen hoidettavaksi.

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

"Populistista moskaa. Suomessa on kai luokkaa 40-50 vastaanottokeskusta ja joissain kunnassa on useita. Suurin osa kunnista siis sellaisia missä ei ole vastaanottokeskusta. Miksi sitten juuri Ahvenanmaalle? Migri tuon kuvion pyörittää, ei yksittäiset kunnat. Migri tekee sopimukset järjestävän tahon kanssa, oli sitten kunta, SPR tai joku muu. Ahvenanmaalle ei tule pahemmin turvapaikanhakijoita ja on hankalien kulkuyhteyksien takana. Tuskin Migri on ollut kiinnostunut laittaa sinne keskuksia.

Hyvä että tarjoavat kuntapaikkoja, niitä tullaan tarvitsemaan jatkossa yhä enemmän."

Ahvenanmaalaisten tulisi huomata tämä merkittävä rikastumisen mahdollisuus. Mutta ehä siellä ovat taantumukselliset vallassa.

------------------------

Ahvenanman hallinto pitäisi myydä Ruotsille, jotta saarelaiset pääsisivät etniseen kotiinsa.

Luulisin, etteivät demilitarisointirajoitukset rajoittaisi Ruotsin linnoittautumista saarelle. Saarelaiset eivät pysty montaakaan tuntia saariaan puolustamaan.

Ongelmia saattaisi linnottautumisesta aiheutua Suomelle, jos Ruotsi liittyisi Natoon, joskaan en pysty niitä ongelmia mielessäni kuvittelemaan.

Toimituksen poiminnat