Sakari Puisto

Pienyritykset ahtaalla myös viennissä

Suomen vienti on pitkälti suuryritysten varassa. Kaikista pienimpien, alle kymmenen henkilön yritysten osuus Suomen viennistä on vain kolme prosenttia. Vastaava luku on esimerkiksi Ruotsissa 11 % ja Englannissa 15 %.

Osaltaan tämä johtuu siitä, että Suomen kotimarkkinat ovat pienet ja vastaan tulee mittakaava. Merkittäviä kasvun rajoitteita ovat kotimarkkinoidemme heikko ostovoima ja monet yrittäjyyden lainsäädännölliset rasitteet. Näistä olosuhteista yrittäjien on vaikea ponnistaa.

Usein suomalaiset pk-yritykset jäävät altavastaajiksi ulkomailla. Esimerkiksi Kiinassa toimivat ruotsalaiset ja tanskalaiset pk-yritykset ovat vallanneet markkinoita huomattavasti tehokkaammin.

Suomi tarvitsee uutta talouspoliittista linjausta, jossa kotimarkkinat päästetään kehittymään kunnolla. Parasta elvytystä olisi antaa väestön ostovoiman kehittyä ja purkaa yritystoiminnan kaksinkertainen verotus.

Vahva kotimarkkinoiden kysyntä olisi elinvoimainen kasvualusta yrityksille, joista osa ulottautuisi myöhemmin kansainvälisille markkinoille. Siten myös vienti saataisiin ajan myötä leveämmälle perustalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola
Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ehkä oletkin jo perehtynyt asiaan, mutta kannattaa katsoa alhaalla olevan linkin takaa kirjoituksen alun grafiikka reaalisten yksikkötyökustannusten kehityksestä. Niiden perusteella yksistään jo on selvää, miksi jäämme esimerkiksi Ruotsin ja Saksan, jotka ovat pahimpia kilpailijoitamme, jalkoihin.

Työllistämisen korkeat sivukulut (palkat eivät itsessään) ovat kaksoisverotuksen ja sen, että yritystä verotetaan jo ennen kuin rahat ovat asiakkaalta tilille tulleet ohessa keskeisiä yritysten tilannetta turhaan hankaloittavia asioita.

Julkisen sektorin tehottomia elementtejä tulee leikata. Se, mikä vaikutus niillä hetkellisesti on ostovoimaan voidaan niin ikään hetkellisesti kompensoida lainarahoituksella, "syömävelalla." Olennaista kuitenkin on, ettei syömävelasta tule muuttamatta jääneiden rakenteiden tehottomuuteen uppoavaa, jatkuvasti otettavaa rahaerää.

Ilahduttavaa joka tapauksessa, että pidät yritysten hankalaa tilannetta tapetilla agendassasi. t. pirkanmaalainen

Linkki

Käyttäjän sakaripuisto kuva
Sakari Puisto

Toimituksen poiminnat