Sakari Puisto

Kansanedustajien verokiemurtelu kulukorvauksilla lopetettava

Kansanedustajien kulukorvauskäytännöt vaatisivat syyniä. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisille kansanedustajille maksetaan verovapaita “kulukorvauksia” 1809 euroa kuukaudessa riippumatta matkoista. Helsingin ja Uudenmaan vaalipiiristä valituille edustajille maksetaan 986 euroa tai 1315 euroa joka kuukauden 15. päivä.

Nimitys on varsin orwellimainen, sillä edustajat matkustavat maksutta junassa, kotimaan lennoilla ja bussissa.

Käytäntö tulisikin rinnastaa pikemmin verovapaaseen päivärahaan. Normaali kokopäiväraha on tosin 39 euroa yli 10 tunnin matkasta ja osapäiväraha 18 euroa yli 6 tunnin matkasta. Tätä vertailukohtaa käyttämällä ei päästäisi lähellekään 1809 euron loppusummaan.

Tosiasiassa kyseessä on lähinnä verovapaa palkanlisä, jolla saadaan kierrettyä progressiivinen verotus. Normaalit verokäytännöt eivät koske niiden säätäjiä.

Kaikki poikkeukset on lopetettava ja työstä tehtävä taloudellisesti palkitsevaa koko väestölle. Eduskunnan oma esimerkki olisi tärkeä. Sen jälkeen talkoot voitaisiin aloittaa laajemminkin ja käydä käsiksi myös muihin yhteiskunnan korruptoituneisiin käytäntöihin kuten poliittisiin virkanimityksiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Asuinpaikkakikkailulla hankkii hyvin. Toisinsanoen monet kansanedustajat saavat verottomia kulukorvauksia ilman kuluja. Sen saamiseksi riittää mikä tahansa osoite ilman asuinpaikkaintressiä "omassa" vaalipiirissä.

Käyttäjän tuomaslantto kuva
Tuomas Lantto

Kansanedustajan työhän ei ole ihan tavallista työtä ja hyvin hoidettuna siitä kyllä aiheutuu kuluja, joita taas tavalliselle työntekijälle ei aiheudu. Ehkä kansanedustajan kulukorvaus olisi syytä sisällyttää kansanedustajan palkkioon. Sehän tarkottaisi kyllä kansanedustajan palkkion aika roimaa korotusta, joka taas nostaisi melkoisen metelin. Ettö siis ehkä tämä nykyinen käytäntö on kaikkein paras.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Läpinäkyvyyden lisäämiseksi ja väärinkäytösten vähentämiseksi kulukorvauskatto ryhditettynä kuitti velvollisuudella maksatukseen.

Näin pidetään huolta siitä, että hyväksyttäviä kuluja on syntynyt korvausperusteeksi.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tosin se kuittirumba kyllä työllistäisi monta virkahenkilöä lisää. Ehkä semmonen peruskulukorvaus olisi kohdallaan ilman kuitteja ja sitten jos mennään yli niin kuitit kaikista. Komennushommissa olleena voin sanoa että ei se niin vähäinen ole se kuittien tarkistamistyö ja vertailu että ovatko henk. koht.kuluja vai työhön liittyviä. Jonniinmoista perusluottamusta kyllä pitäisi olla työntekijöihin myös kansanedustuslaitoksilla.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo Vastaus kommenttiin #5

200 henkilöä ei tee kuittirumbaa. Ei nytkään kukaan muu kuin "kansanedustajat" saa mitään kulukorvauksia ilman kuitteja. Meitä työssäkäyviä on vielä toivottavasti enemmestinönä kuittirumbaan osallistujina verrattuna kuitittomiin edun saajiin verrattuna

Toimituksen poiminnat